Alle gravide i Danmark tilbydes 3 forebyggende helbredsundersøgelser hos deres praksiserende læge.
1. graviditetsundersøgelse foregår, når du er 8-10 uger henne i graviditeten. Årsagen til denne tidsgrænse er, at der ved denne konsultation kan tages blodprøve, der sammen med nakkefoldscanningen er med til at beregne risikoen for Downs syndrom/misdannelser.
Der skal sættes god tid af til konsultationen. Ved denne undersøgelse udfyldes svangre- og vandrejournal, som kommer til at følge dig under hele graviditeten. Derudover måles blodtryk, der bliver taget blodprøve og urinprøve. Blodprøven bruges til doubletest samt bestemme din blodtype.
2. graviditetsundersøglese foregår, når du er 25 uger henne. Her undersøger lægen, om graviditeten går som planlagt. Blodtryk og urin undersøges.
3. graviditetsundersøgelse foregår i uge 32. Undersøgelserne tilpasses individuelt, men mange af undersøgelserne fra 2. graviditetsundersøgelse gentages.
Du skal hver gang medbringe en urinprøve, men du er meget velkommen til at lave den her hos os umiddelbart inden konsultationen.
8 uger efter fødslen skal du til en underlivsundersøglse, hvor der også er mulighed for at tale om fødslen og evt. genoptagelse af prævention.
Vægtstigning i graviditeten:
Hvor meget du har behov for at tage på, afhænger af din vægt fra før, du blev gravid:
Undervægtig 14-15 kg
Normalvægtig 10-15 kg
Overvægtig 8-10 kg
Svært overvægtig 8-10 kg
Vægtstigning hos gravide er individuel. Den gennemsnitlige vægtstigning er 12-15 kg. I den første del af svangerskabet vil du ofte tage lidt på eller gå lidt ned i vægt, da kvalme og nedsat appetit ikke er udsædvanlig i de første 12 uger af graviditeten.
Efter 12. uge (2.trimester) sker der en jævn vægtstignig på mellem 0,2 til 0,8 kg på. uge.
Inddelingen af vægtstigningen uder svangerskabet:
Foster 3500 gr
Moderkage 600 gr
Fostervand 800 gr
Livmoderen 1000 gr
Brysterne 400 gr
Blodvolumen 1200 gr
Væske i vævet 1200 gr
Fedt 3500 gr
Gennemsnitlig vægtstiging under graviditeten vil således være ca 12,1 kg